Περιγραφή

ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ , ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ , ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ , ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ , ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΙΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ , ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ , ΜΕΖΕΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ , ΣΑΛΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ , ΨΗΤΟ ΚΡΕΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ , ΜΟΥΣΙΚΑ ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ , ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ , ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ , ΠΟΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ , ΚΡΑΣΙΑ ΜΠΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η Ιστορία της Κληματαριάς από το 1927 έως σήμερα

Η ταβέρνα Κληματαριά διανύει την πορεία της μέσα στο χρόνο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, το κτίσμα βρίσκεται πάνω από το Ιερό του Απόλλωνα και δίπλα από το πρώτο σκεπαστό θέατρο της Αθήνας από όπου πήραν το όνομα η Πλατεία Θεάτρου και οι περιμετρικές οδοί Σοφοκλέους, Ευριπίδου, Αριστοφάνους, Αισχύλου κ.τ.λ.

Προς τα τέλη του 19ου αιώνα, ο χώρος χρησιμοποιείται ως καφενείο του Ι. Ν. Αγ. Ιωάννη για τις τελετές της εκκλησίας και μετατρέπεται από τον κ. Γεροδήμο το 1927 σε Οινομαγειρείο με το όνομα ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ.

Κάτω από τη Βαρβάκειο Αγορά και δίπλα από τα δερματάδικα και τσαγκαράδικα του Ψυρρή, η Κληματαριά, όπως και οι περισσότερες ταβέρνες της περιοχής και εποχής (Δίπορτο, η στοά του Βαγγέλη κ.α.), ξεκουράζει τους ανρώπους του εμπορίου και των συντεχνιών, με φασολάδα, ρέγγα, γαρδούμπες και απλά μαγειρευτά φαγητά. Το κρασί ρέει άφθονο από τα δρύινα βαρέλια (μάννες) και ο χώρος ζεσταίνεται από τις ανάσες των θαμώνων γύρω από τη μαντεμένια ξυλόσομπα.

Στο αρχείο της Κληματαριάς υπήρχε έγγραφο, που αργότερα καταστράφηκε από πυρκαγιά, όπου μαρτυρεί ότι μερακλής Γεροδήμος, είχε δεχθεί μυνήσεις από τη χωροφυλακή γιατί θέλησε να μετατρέψει το ΟΙΝΟΜΑΓΕΙΡΕΙΟ σε ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΗΡΙΟ.
Αναφέρεται δε ότι έπαιξαν ο Μ. Βαμβακάρης και ο Γ. Παπαϊωάννου με τις ορχήστρες τους.

Το 1961 το εστιατόριο «ΚΟΣΜΙΚΟ» στην Ομόνοια (όπου Hondos Center σήμερα) κατεδαφίζεται και αναζητά στέγη στην Κληματαριά με την επωνυμία «ΝΕΟ ΚΟΣΜΙΚΟ». Πάρα ταύτα το νέο όνομα δεν καθιερώνεται.

Το 1996 ο Περικλής αναλαμβάνει την ταβέρνα ως νέος ιδιοκτήτης και αποπειράται και ο ίδιος να αλλάξει το όνομα βαφτίζοντας το χώρο ως «ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ». Η προσπάθεια μετονομασίας πέφτει στο κενό όπως και του προηγούμενου. Και αυτό, είτε γιατί ο Γεροδήμος έριξε καλό λάδι, είτε γιατί η άμπελος, αν όχι του Διονύσου, τότε σίγουρα του Απόλλωνα διαμαρτυρήθηκε στην αλλαγή συμβόλου.